Allsvenskan: KSSS försvarade titeln

Allsvenska Mästare KSSS Foto: Daniel Stenholm

KSSS seglade på söndagen hem det Allsvenska guldet i ett blåsigt Gottskär utanför Göteborg. Stockholmsklubben blev bara sjua i helgens omgång men försvarar ändå guldet från 2017.

Segern i den fjärde och sista omgången av årets allsvenska gick till Malmö SS som därmed räddar nytt kontrakt.

– En av våra styrkor är att vi har en bra och bred trupp. Totalt har vi använt 17 seglare i år och ingen har seglat mer än en omgång. Visst har vi en fördel i att vi är en stor klubb. Men vi tar Allsvenskan på allvar och skickar alltid bra lag. Vi vill alltid vara med och slåss i toppen, säger Niklas Edler som är ansvarig för KSSS lag.

Helgen i Gottskär har bjudit på tuffa förhållanden som satt både seglare och utrustning på hårda prov. Fredag bjöd på vindar runt 4–7 m/s, men på lördagen blev det rejält blåsig. På morgonen kördes en omgång, men sedan började båtarna gå sönder i den hårda vinden. När vinden ökade till närmare 17 m/s så avbröt tävlingsledningen alla seglingar under någon timme.

På söndagen var vinden fortfarande hård – men hanterbar. Tävlingsledningen valde dock att köra utan genacker – vilket givetvis förändrade strategin en del på undanvinden.

De som behärskade de tuffa förhållandena bäst var Malmö SS som skickat ett rutinerat lag eftersom de riskerade att ramla ur Allsvenskan, då man bara var en plats ovanför nedflyttningsstrecket. Nu seglade de (Martin Strandberg, Johan Lindell, Björn Jönsson och Alexandra Wikström) oerhört stabilt och av tolv race (sex båtar i varje race) var de etta eller tvåa i elva av dem.

– Det har varit en tuff helg. Det är svårseglat i Gottskär med en massa öar i vägen, speciellt för ett gäng Öresundsseglare som vi är. Men vi trivdes i den hårda vinden och vår styrka är starterna och kryssen, säger Malmö SS rorsman Martin Strandberg.

Sista omgången av Allsvenskan 2018 innebär alltså att guldet stannar hos KSSS. Klubben får också representera Sverige i nästa års Champions League. Det får även tvåan GKSS, trean Hjuviks BK och fyran SS Kaparen.

Fyra lag åker ur Allsvenskan. De fyra är JKV Västerås, Kullaviks KKK, Rörviks SS och ESK Uppsala. Vilka som tar deras platser avgörs första när de fyra division I-serierna är avslutade.

Slutställningen i Allsvenskan Segling 2018:

KSSS 11
GKSS 17
Hjuviks BK 22
SS Kaparen 28
Särö Båtklubb 29
Sotefjordens SS 29
Cape Crow YC 34
Oxelösunds SS 34
Malmö SS 38
Stockholms 606 38
Stenungsunds SS 41
Örnsköldsviks SS 44
Halmstad SS 45
Strängnäs SS 50
JKV Västerås 50
Kullaviks KKK 53
Rörviks SS 60
ESK Uppsala 61

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*