VM 2018 – Svenska 470-seglare levererar på VM

Anton Dahlberg/Fredrik Bergström behåller ledning i 470 i VM i danska Århus efter andra dagen – även om de delar den med en japansk besättning. Samtidigt seglar Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar bra i samma klass och är nu på fjärde plats.

För 470 och Finnjolle var det andra dagens seglingar medan Laser och Laser Radial gjorde sin första tävlingsdag. Och i morgon, lördag, kliver fler klasser in i VM-programmet.

Fredagen bjöd på fina seglingar i vindar runt 3-5 m/s. Sjöbrisen kom tidigt och höll sig stabil hela dagen. Det blev lite ”enklare” än på torsdagen då det blev en lång väntan på vind.

För svensk del är det 470 som gäller, så här långt. Två svenskar båtar bland de fyra bästa på ett VM är imponerande.

– Men man vinner inte ett mästerskap i början. Däremot kan man förlora ett i början. Jag tycker vi gör en solid dag utan att ”edga”. Men det var tufft och Freddan är helt slut, säger Anton Dahlberg efter att de gjort serien trea-sexa-femma i de tre racen.

Även Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar seglar stabilt. På torsdagen inledde de med att vara 11 i det första racet. Men på fredagen fick de fart i båten och levererade serien 7-3-2. Och de är bara tre poäng efter kompisarna Anton och Fredrik.

– Det stora klivet tar ju Mackan och Focken med en solid serie idag. De visar som väntat att 470 herr är vår starkaste klass just nu, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Men bra starter, bra fart och att välja hyfsat rätt på kanten på kryssen var viktigt. I stort sett en bra dag för hela teamet. Jossan och Jesper började ju idag. Lite missar gjorde de, men jag ser att de kan och vill slåss i toppen.

För Laser-seglarna var det alltså första VM-dagen och i Laser Standard seglar man i tre grupper. Jesper Stålheim började stabilt och var fyra i sitt första race och sex i det andra. Han ligger på en åttonde plats i totalen.

Men för Jesper kunde det börjat ännu bättre eftersom han ledde i första racet när han fick gul flagg. Han pumpade eller rullade alltså på undanvinden på ett otillbörligt sätt och fick två straffsvängar.

I Laser Radial seglar man i två grupper och där blev det också två race på fredagen. Josefin Olsson blev 21:a och trea i sin grupp och ligger på 19:e plats i totalen.

I Finnjolle föll Max Salminen ner till 12:e plats efter dagens tre race med serien 4-16-10. Även Johannes Pettersson föll något i samma klass och är nu 20:e båt med serien 10-15-6 på fredagen

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*